My Bump =D

pregnancy week by week

Monday, December 12, 2011

(92) 40w checkup

Last checkup,
Dtg dgn encik husband tercinta *muahmuah!*

Baby still high...
everything yg lain normal,
doc btau kalau still no sign of labor doc schedule masuk wad hari sabtu utk induce the next day.
Doc buat VE, xsakit pun. Org kate sakit tp xpun.

Dapat encik husband teman kite g checkup masa tgh boyot akhirnya =).

Bila dah setel semua, hati sebak pulak,
kenapa baby xmau engaged...daddy dah balik dah...
dlm keta nangis meleleh2 air mata,
husband la kena pujuk...pujuk2 tu terus bg choices

Husband : "Jom la kite g makan, nak makan subway ke nak makan sushi?"
"xmaula g jejauh.." (Giant Seri Kembangan tu bukanye jauh pun =P)
"...nak g makan sushi....boleh?"
Husband : "ok, jom! nippontei ke sushi king?"
"..nippontei alamanda serikla, masin berdesing, sushi king ok?"
Husband : "Ok"

Sampai sushi king, gila aku membantai salmon (raw ok =P). Dlm 3-4pinggan gakla, tu pun control. Then boiled ebi banyak2.Cicah wasabi banyak2 sampai naik ke dahi-puas hati! Memang kenyang sushi la. Husband kata die akan bagi je ape aku nak makan b4 bersalin nih, lepas bersalin sume die cantas hehe..Husband makan ramen, dgn 2-3slices sushi. Yela, baik die lantak sushi kat nihon lg best, kan.

Dah kenyang sushi rasa nak makan B.Apple donut plak.
Makan sebiji alien B.apple tuh. Husband tgk je sbb die xsuke manis2.
Ok. Ibu ngandung dah kembung kekenyangan lepas nangis.
(^^)

Seronok sgt husband dah blk!!!!

Tuesday, December 6, 2011

(91) 39w1d checkup @HPJ

Baby-gaga ticker atas tu advance 2days.
Sbb ikut tarikh 1st scan bukan tarikh LMP.

Mom's & baby's weight remain same.
Masih 67.8kg & 2.8kg.
Amniotic fluid still byk mcm biasa.
Baby also in a good condition, cumanya baby still floating mcm previous week.
Doc ckp...

Hurm..baby masih xberubah. Tapi everything OK. Takpe, since mom & baby xde prob. Kita jumpa a day after due date kalau msh belum deliver. Kalau masih sihat nnt kita bg a week masa from EDD masuk wad la ye.


If xsign of labour....kenala induce.
Hopefully jgnla c-sec.

Baby gambaroune.
Bykkan lg baca surah maryam, kena byk jalan & etc....

p/s : sakit sgt kepala, cabaran & dugaan dtg bertimpa at the same time..mcm xtertanggung, tp Allah tau kita 2 sgt kuat kan baby? Semoga semua yg tiba dpt jd penghapus dosa2 & semoga Allah gantikan ia dgn kelapangan, kesenangan di kendian hari.Amin..

p/s/s: 2hr lg nak jumpa husband, xsabar sgt2!

Wednesday, November 30, 2011

(90) 38weeks checkup @ KK

Down sikit & risau..... =(

(Condition mommy & baby semua normal)

Kenapa baby xmo engaged mcm org lain w 1st baby?

Dapat consult dgn nurse lama sket sbb last patient die.
Nurse ni pun frenly & manis muka, alhamdulillah setakat ni jumpa nurse yg frenly & baik2 je.

Die just suruh ML dgn hubby, xmau stress & prepare brg utk ke spital.
Then dia tanya

Nurse : Haaaa, jaundice tau kan?
Me : kuning..
Nurse : apa prevention yg puan tau?
Me : aaaa...jemur matahari pg, elak mkn jamu & herba dan bykkan bg BM...?
Nurse : ade betul ade salah..
Me : oh...
Nurse : Jemur matahari pg tu skang dah xbolehla mama, UV ray dah kuat & bahaya. Kesian baby kan? yg lain tu betul & ada tambahan..
Me : oh yeke? (sbb dolu2 zaman kekecik tgk nenek jaga sepupu die jemur pagi2, tp yela dulu punye mentari pagi mmg xsama level die dgn skang ni). Tambahannye?
Nurse : Elakkan product GAMAT yg mama kena makan, sapu xpe.Sbb >90% ibu2 yg consume pati/jeli gamat ni baby die mmg prolong jaundice. Elakkan juga HALIA, BLACK PEPPER & LADA PUTIH kalau baby masih lg ade kuning. Mkn benda lain dulu.

Hurm, 1st time kut dgr kena elak makan halia, black pepper & lada putih tu. Aku tanya gak, cane nk bg panas bdn sbb selalunye mskn pantang ni byk guna 3 menda ni kan. Dia kata kalau boleh tunggu baby sihat dulula, kalau baby sakit lg susah katanye.

-----------------

4/12/2011

Now, mommmy dah rasa lega sikit dah baby.
Tak serisau haritu..Kawan2 mommy yg jadi doc pun mommy dah minta comment. Tapi diorg kata jgn risau sbb baby ade proses turun dia & xsemua org sama condition baby dlm tu.

Ada yg lgsg xengage but bila deliver boleh go normal & mudah even for 1st baby.
I hope baby turun once mommy jumpa daddy kay =). Mommy pun berusaha exercise, squat, yoga utk pelvis etc. Hopefully Allah bg kemudahan kat kita ye.

HARI JUMAAT DAH BOLEH JUMPA ENCIK HUSBAND YEAY!!
Kita tawaf KLIA dgn daddy jom!~
^^

Tuesday, November 29, 2011

(89) Tak sabar nak jumpa!

Entry syok sendiri -_-
10hari lagi nak jumpe,
rindu sampai sangap










p/s: huhu gomenne

Thursday, November 24, 2011

(88) 37weeks checkup

Around 1130am sampai klinik & terus check urine.
Berat & Heartbeat baby pun normal.
Cuma nurse check baby masih floating haiyoooo..doc Hamidah kate engaged 3/5.

Sampai 2org nurse check & gegar perut tu.
Kena sebijik tendangan dari si kecik =P - yela gegar2 mestila die marah kan?hehe

Tapi nurses ni pujuk la "Mama jgn stress ye,buat macam biasa je".
Kita ikut je apa doc pakar cakap ye.
Rasanya sbb baby ikut pujukan mommy kut ni, suruh tunggu dad =).
Nanti daddy dah balik baby boleh keluar dgn smooth ye sayang?

12pm dah setel dah,
mak pun suggest makan kat foodcourt P9 ke before dia hantar i balik & dia balik office balik.

Before keluar KK tu beli kerepek pisang kat snack area tu, sbb kerepek pisang dia sedap, ade masin2 sket =D. Singgit sepeket.

Lunch nasi ayam ngan air sirap limau - huuu menikmati sungguh!
Dahla mmg makan slow, lagi slow la sbb menikmati makanan haha =p.
Lepas tu tapau kuih yg ade abuk2 - xtau la apa nama, kenyal2 salut tepung kacang & inti kelapa parut+gula melaka. Tapi kedai tu memang buat kuih sedap!

Mak pulak tapau apam balik mini 5posen =D.

Mak selalunya lunch mmg xmakan nasi,
tapi semalam kekenyangan gila katanye sbb makan nasi & tapau kuih lagi.
Agaknye tergoda tgk anak dia makan sedaaaap je semua hihi

Asalkan makanan tu nampak sedap mmg ku bantai, berat pun masih naik lagi sikit2 ekeke. Total 12kg skang ni. Selasa lepas, order Burger King (delivery) Whopper Black Pepper. Sbb dah seminggu asik teringat & tersebut je. Puas hati dpt makan! =D

Tuesday, November 22, 2011

(87) 37W 3D



Rindu sgt dah kat encik husband niiii,
dahla die tgh demam tu - lama dah die xkena demam
sejuk sgt skang ni, dah masuk dah kesejukan winter

Pagi td pulak little-genius menyentak perut dgn SGT kuat setakat ni,
Hooo terkejut sampai terjerit & terus bangun dr baring xjadi nak sambung tidur
Lepas tu die senyap sgt lama,
nak masuk asar baru byk sket die gerak,
gerak pun geliat2/keras kan badan dia,
Terasa betul kekuatannya!
(ke sbb tgk bola sukan sea final m'sia vs indon semalam?)

Sakit jantung tgk bola semalam! Aku bukan jenis mulut bising kalau tgk bola,
jantung jela berdegup kencang =P
Mak pun siap masuk bilik tertido2 sbb takut nervous sgt haha!
Dah habis penalty br mak kua dr bilik balik =p
(Penalty menang 4-3 yehu~!)

Owh, esok weekly checkup @KKP9.
Mak nak hantar, tp mcm kesian pulak mak kena keluar office every week utk hantar pulak.
Rasa mcm boleh je lagi takat nk drive ke KKP9 tu...tapi mak risau nak bagi
(sbb nnt mesti g Alamanda jugak budak nih =p)

Peha kanan dah makin lega & kurang sakit,
as suggested by kawan yg preggy gak nih, buat squad/crawl position..
crawl tu ganti dgn buat sujud lama2 sikit-mmg dah lama buat since awal2 pregnant yg sakit peha dulu tuh..tukang urut yg bg petua.
squad ni..buat ala2 ketuk ketampi bbrp kali atau nak bgn dr duduk kat lantai/lepas solat tu bgn dgn cara buka peha.Make sure ade tmpt pegang utk bgn,nanti sakit blkg kang.
Alhamdulillah menjadi & mmg makin kurang sakit.

Baby tunggu daddy ye!
gambaroune!~
daddy dah rindu mommy sgt sampai demam,
mom pun rindu dad sampai termimpi2 nih,
bg chance kat daddy layan mommy before u keluar ok?

p/s: Malam tadi mimpi yg i dapat tidur dgn lenanya atas lengan encik husband...

Sunday, November 20, 2011

(86)....


Javachip frappucino w/o cream on Sept 2011
Skali je minum pastu xnak dahla,
tall size yg cenonet ni pun jenuh nk habiskan sebaek berkongsi dgn adik
itu stendet sayela tu kalau teringin
(mcm straw tongkat muncung tudung)

p/s : xsuka bau urine yg keluar right after minum kopi.Salah satu sbb xminum kopi/teh sgt.

Friday, November 18, 2011

(85) 36weeks checkup at HPJ

17/11/2011 (Khamis)

Pagi2 masa subuh mak dah cakap terus
"harini mak g hantar la"
aku pun mmg xlarat nak menapak dgn muka sembab mlm tadi punya nangis, aku balas
"tula...mmg nak jalan pun dah xlarat ni, sakit"

Mak gi kerja cam biasa & dia amek half day je.
In future kalau mak nak g memana sila offer diri utk temankan, tau! (nasihat utk diri sendiri)

Lepas subuh tidor balik sampaila pukul 11.
tak boleh nak bangun awal sbb sakit sgt.

Bangun slow2, mandi & bfast cereal ngan susu banyak sket. Lepas tu goreng pisang sket makan panas2 sambil tgk Full House (drama korea tu la) kat TV2. Mak pun balik.
Lepas solat zohor, dlm kul 145 baru bertolak ke HPJ.

After bayar f/up fee (RM60 & kita boleh potong je que pergi kat kaunter pertanyaan tunjuk buku appt sebelah kaunter pendaftaran tu, xyah amek numb sbb FPP) & dpt number, pergi kaunter O&G iaitu kaunter A dan letak buku pink juga buku appointment dlm bakul yg tersedia. Tunggu nurse panggil utk timbang berat, check BP.

Boleh tak dlm sehari aku naik dekat stgh kilo?mcm xlojik tp itula realiti.Haha! Tp ni mesti sbb machine timbang xsama, standard la tu kan bukan tmpt yg sama. Kalau dlm ujikaji dah fail dah sbb guna lain2 machine. So result selepas sehari checkup kat KK seperti dibawah..

Weight : 67.3kg
(mak pun kate xlojik & sbb mesin lain.Mak kan machine expert so betulle tuh)
BP : 106/76

Lama gila nk dpt jumpe doc! ingatkan kejap je mcm ritu.
Tapi aku tgk most of the patient yg tgh que nih sume jumpa doc Hamidah jugak. Dan aku perasan pelekat warna derg kuning/merah. Aku putih..
Doc amek org2 yg ade kes dulu kut, ataupun derg mmg dah tunggu dr pagi?

Mak pun kebosanan siap pergi berjalan cari TV yg tayang citer best.Tp semuanya pun tayang citer xbest. At last die pergi beli majalah. Aku mmg dah xboleh nak duduk. Takut sakit gila nak bgn nanti.Menunggu sambil berdiri je.

Dalam penat menunggu tu sedap pulak terbau waffle dr kafe yg sebelah tmpt urut tu.Cakap dgn mak nak g beli waffle, tp mak kata "tunggu sini je mak gi belikan" sayang mak =D. Habis satu waffle ku makan sorg sbb mak puasa.

430pm baru masuk bilik doc phew~.
Greet, doc Hamidah check buku sume2, pastu ckpla yg doc KK bg refer letter sbb baby belum engaged. Doc Hamidah explain 20% preggy mom w 1st baby mmg belum engaged on 36w nih. Then dia kata "xpe, jom scan".

Dia tekan2 perut check kepala baby - die kata dah ok nih, engaged dah ni sket.
Wah! suka aku dgr!Alhamdulillah!
Berkat berjalan smlm kut.
Scan sume doc ckp air ketuban ok, uri pun ok, baby 2.8kg. Then ckp kat doc nak minta print muka baby. Doc ckp "baby tutup muka la ade tgn tuh. Kite tgk kejap lagi."

Terus ckp kat baby sambil ketuk perut sket "bukak sket baby bukak sket"
Doc pun terus mencuba & die kate "haa nih dah nampak sket tepi muka, nak?"
"nak nak" =D
Maka dapatla muka baby 3d hihi.
Machine tu combine 2d, 3d & 4d skali rsnya.

yea~~
hihi excited!*jump jump*

Tanya boleh normal delivery tak..Doc ckp kalau tinggi mcm aku ni baby 2.8kg skang ni ok lagi, we can try. Janganla 1st baby tu sampai 3.8kg, mmg susahla.
Habis semua tu, pergi check bil kat kaunter pembayaran. Takde ape yg doc charge pun =D. 3d baby pic for free! rezeki, dpt jugak simpan memori walau sekeping & tepi muka je.

Owh! btw ni pics masa antenatal class ritu. Lupa yg boleh pakai bluetooth je dr phone =P.


Labour Room


Wad Eksekutif utk FPP



Nurse ni citer, masa permaisuri salah satu sultan nak bersalin, die booking satu floor nih. Sebulan before bersalin & sebulan after bersalin. Dgn maid2 skali die angkut.
Maka yg FPP ni kenala turun 1st class, tu pun kalau xpenuh. Huhu nak buat cane kan, kehendak permaisuri kenala ikut, nanti kena buang wilayah kang baru tau hehe.

(84) 36weeks checkup at KKP9


16/11/2011 (Rabu)
KK Presint 9
Harini minta dgn mak drive sendiri.Mak kata ok ke? Ok je aku jawab hehe.
Appointment : 930am (proses checkup from 930am until 115pm oih!kate dah jgn g awal!!)

Update on mom & baby,
weight : 66.7kg (+1.1kg from previous checkup)
BP : 112/73
HB : 13.4%
(woooh result bagos!@36w skang ni kena amek darah kat tgn. haih xsuka, sbb kena pandang dinding & fikir tgh bercuti atau tgh shopping utk elak ternampak jarum yg besar serta tube yg bagak tu.sebaek HB ok)
Baby's hearbeat : 140/min
Urine : Normal

Then tunggu number naik utk jumpa nurse.11pm number naik.
Masuk2 nurse say sorry kena tunggu lama. Sejuk hati perut den =D
Nurse kata dah boleh bincang dgn husband utk buat family planning dah.
hehe...nak pakai implanon boleh? (xkire, nak jugak =p)

Kaki tak bengkak, hari sabtu tu je bengkak sket, takat pakai kasut rs ketat. Pastu die normal balik. Lepas2 ni kut kalau bengkak betul pun.

Nurse cakap baby belum engaged...nnt jumpe doc suruh doc confirmkan balik. So terus die que-kan ke bilik doc. Sangap tunggu sampai bosan!sebaek laaa bawak buku sudoku tuh. Siap gakla byk puzzle.

1pm nama xnaik jugak, bgn & jln perlahan2 g toilet sbb dah xtahan.
Time ni dah stat rasa sakit gile pinggang. Keluar dr toilet rupanya number dah naik sampai org lain dah masuk dulu. Sebaek doc panggil balik pastu.

Doc KK ckp baby masih tinggi, aiyoh cuak kan?
So tanyela itu ini, ape nak buat..normal ke kalau gini..blabla
Doc ckp ade je kes baby belum engaged masa 36w nih, tp kebanyakan dah engaged. Dia kata jgn urut & xyah wat pape yg luar kebiasaan, wat cam biasa je. Dia bg refer letter to doc hamidah since die tgk esok ade appt dgn doc hamidah kat HPJ.

Dah habis amek obimin tu terus ke Alamanda.
Niat dihati nak berjalan bg baby engaged sambil nak mkn washoku! (japanese meal)
Nippon Tei kan dah bukak kan? (cik murni iklankan kat fb nih) sushi king tu ibarat fast food (nafsu besor! =P), so nk gi Nippon Tei makan proper meal punya =D.

Last time pergi Nippon Tei dah lupa dah rasa cane =P.Mana taknya tu thn bile tuh pergi.

Ordered tendon set (since mengidam tendon) & agedashi tofu (fav giloh!).

Review :


Agedashi Tofu
MASIN giler! the tsuyu (kuah) tu masin, pastu tofu tu pun die goreng salut katsuo bushi (bonito flakes) lagila masin~ (>0<)


Tendon (tempura+donburi/nasi) set including Tendon,miso soup & pickles = hurm...xdap jugak. Tsuyu yg patut die tuang sket atas nasi tu mcm xrasa ape. Pastu die letak sket kicap pekat manis kut atas tempura tuh.Dah rasa mcm makan udang & sayur cicah kicap =P. Makan jugak sampai habis, xkan nak bazir2 kan? Tak elok, nnt baby pun suka membazir (yg ni aku pepandai cakap =P).

Miso soup (white miso, aku suka red miso) pun masin.
Pickles pun masin jugak! tak naik rasa pickles masam2 tu.

Overall, MASIN BERDESING~ huhu

Nasib baik amek air kosong saja. So takdela cacamarba deria rasa nih.
Pastu kusi die berat! Masa dah habis makan & bgn tu ingat nk masukkan blik kusi ke meja tp xbergerak pun kusi tu aku tolak.Haha! pastu biarkan je la kan, waiter die yg ternampak aku nak tolak kusi tu pun larang sbb tgk perut yg besor ni ha =D.
Price affordable.Takla mahal taklah murah sgt.Total RM25+.

Lepas tu terus g solat.Dah susah dah nak solat nih. Dah stat sakit peha.Tapi nak jalan sket lagi.

Pergii ke cosway, borak2 dgn sales person kat situ sambil saje2 tgk corset (pdhal xde niat nk tgk pun,saje). Borak2 la sket pasal pregnancy sbb die pun pregnant jugak (3rd baby). Dia kata baby die engaged masa 37week+. Dia tanya la bape minggu dah? Cakapla yg dah cukup bulan, die kate kalau die xberjalan dah, duk je rumah.Hehe..I dapat keta ni xmola sangap duk umah, maka berjalan la kan.

Masuk modernmum, masuk mothercare (YES kat mothercare weh!tp xbeli apapun, nanti nak beli baju kat situ 1set lah).Sakit peha kanan dah makin kuat terasa, nak angkat kaki & berjalan dah sakit betul nih. Memang fikir cepat2 balik je. Sampai umah terus hujan.Huuuu lebat!

Balik rumah teeerus rasa menyengat kat peha & tulang belakang.
Sampai malam, kalau nak bangun from duduk kena bongkok badan sket sbb tulang blkg & peha rasa mcm jem kejap.Pastu nak angkat kaki sampai terketar2 tu, kena seret sket2 kaki.Solat isyak pun sampai nangis2 ha.
Serba xkena, nangis tahan sakit sampaila kul345am kot. Baru boleh senyap & tdo. Tu pun dah lepas pujuk2 hati sambil berzikir, baby pun mcm faham2 je dia beralun lembut pujuk mommy dia. Mak tatau pun sbb tahan2 sendiri je.

Alhamdulillah boleh bawa tidur.

(82) Migrate ke Australia?




Encik husband dpt poskad nih,memula ingtkan job offer ke apa,
rupanya agent jer
mesti die jumpa resume encik husband kat mana2 nih.

try check2 rupanya kena bayar diorang utk carikan kerja kat aussie,
ingatkan boleh pergi free.
haha sume menda kalau boleh nak free kan =p

tp duk kat australia mmg best kot,
(pergi melbourne je pun dah excited gila ritu, bersepah muka melayu & jawa haha =p)
ramai gile malaysian kalau banding dgn jepun nuh,
dah mcm kampung melayu kat UK pun ade rsnye kot,
sesape nk try migrate ke australia boleh apply dgn migration avenue nih pastu nnt bolela btau testimonial ek?

Friday, November 11, 2011

(81) Stretch Marks 2


Stretch marks everywhere~~~~


(-_-)

Dah masuk 9bulan nih semua2 part die timbul!
2-3 small streaks kat bwh perut yg xnmpk tu, sikit kat peha, sikit kat breasts.
Yeah, congratulations!
tenyeh la 3-4 layer pun kalau dah die nak timbul, timbul la jugak.

Takpela,
saya redha.Jgn la semakin teruk T-T.
Yang dah timbul tu tak boleh nak buat ape dah pun.Just tenyeh la lebih kerap dgn cream/shea butter yg lebih pekat.

Monday, November 7, 2011

(80) Salam Aidiladha!

Salam Aidiladha =),


Takde apa yg special,
unless kalau blk kg, masatu adela acara
kat kelantan sepupu-sepapat buat aqiqah utk anak2 derang
3org skali.
Mak pun xblk kg sbb temankan kita nih ha.

Kat banting xyah citer,
xde sape dah utk blk n celebrate.
Plus, xpernah rasa banting tu kg sendiri even membesar kat situ.
If your Mom/Dad was the 1st Malay yg duduk situ then you know la why.
hehe =p

oh!
mak masak nasi kabsyah dgn bubur jagung fav saye harini - org arab punya makanan.
ritu buat pizza 3dulang (kua oven panas2 akula org 1st sumbat dlm mulut *hoku-hoku*)
lepas tu dah plan nak buat chicken pie & nasi mandhi
rajin mak jamu anak die yg pregnant sarat nih =D

----

Harini dear dad-to-be install y!m dlm android baru die tuh.
Setelah berbulan enset lama die kejap terang kejap gelap, bertukar jua akhirnya pada ulangtahun yg ke-3x dia 4nov2011 ritu =D.
So ber-webcam la kami ber-2 pakai android baru dgn excitednye.
Tah kenapa kitorg xpakai iPhone, lebih suka android phone.

si husband tunjuk rambut baru, cutting same juga-malas pikior katenye.
si wife ngadu hidung dah kembang

wife : abg, hidung rasa mcm dah kembang la
husband : erm..yeke?
wife : nengokla..(sambil picit2 idung depan webcam)
husband : bukan dah memang kembang ke?..(dgn suara kecik ala2 xdgr)
wife : ha? xdengar
husband : tak..bukan mmg dah kembang ke? (mamat ni mmg jenis straight cakap)
wife : pelepok! nah amek atas bahu!


husband gelak beso HAHA! (aduhla windu T_T)

perut dah besar sedut nafas dah sesak,
maka kembangla hidung =D

Si baby lak sungguh2 tido!
hari lain sakan berjoget alih2 mlm ni nak rasmi android phone daddy die selamber badak tido.
Setakat geliat badan je dlm tu. Sabo jele (-_-")
Atau...die senyap layan suara daddy?
Macam die senyap kalau mommy pasang azan kat TV kekuat (sambil tala perut kat speaker =P)


p/s : 4x raya since kawen xpernah celebrate skali beb, sedih xsedih tu? tp nyampah gak tgk org beriya2 sedih sakan gile2 xdpt celebrate dgn husband 1-2x atau xdpt blk kg. Drama lebih!sikit2 dahla. (tp yg aku nak emo terlebih pesal?xde kena mengena =p)

Friday, November 4, 2011

(79) Week 34 pregnancy checkup

Appointment pukul 2pm,
sampai KK P9 tu around 145pm,
settle semuanya (siap ambil obimin skali) pukul 245pm =D

Sangat teruja sbb HB% boleh capai tahap tertinggi setakat nih
haha
so details as per below

HB : 13 kau! ^^
Urine : Normal (last week tetibe nak balun snickers choc byk2, tp yokattane normal =D)
Weight : 65.8kg (yey! peningkatan over 10kgs, 10.8kg. Camni rupenya rasa bdn berat =p)

Baby punye heartbeat pun normal 142/min. Senang pulak tu nak cari. Baik die bg kerjasama.
(110-160/min adalah range yg normal)

Kaki pun xde bengkak.

Last skali kena 2nd ATT injection.
Kalini tgn ngilu sampai malam tadi ha!
Baby pun galak berjoget, bergerak.Lagi2 kalau ajak borak, huuuui sakan melayan.
Kalau xajak borak pada masa yg sama ke-esokan harinya tu mesti die ngamuk tendang2 bg hint kat kita ^^.

Geram picit2 perut kang!
=P

hadeh malas pulak nak tulis banyak2 nih, nak layan ngantuk tdo je rasanye. Padahal baru je bgn kul10+ td =P.

p/s: Tak sabar nak jemput encik husband kat klia next month!! mau deting2 di airport =D

Wednesday, November 2, 2011

(78) 2nd MOFEW!!

Siapa suka online shopping???
(saya angkat tangan tinggi2 =p)

Bolehla pergi ke MOFEW minggu depan kat MVEC.

Last year dah pergi dah masa 1st MOFEW,
boleh refer entry kat sini

Enjoy la jugak.

This year sarat dah ibu ngandung ni nak pergi MOFEW nih,
kalau nak pergi MVEC pun lebih excited nak pergi mom/baby expo mcm kat bawah ni,


Lately dah malas nak browsing internet utk shopping,
asyik layan tdo, tgk drama korea & makan je =P
Baju2 baby pun xde dah nk topup2 setakat nih,
lepas baby lahir la kalau nak topup pun.

Hospital Bag pun xpacking lagi. Huhu

Friday, October 28, 2011

(77) Stretch Marks & Maternity Wears

Alhamdulillah kat perut xde,
punggung & peha ade sket tp bile belek2 confuse samada stretch marks atau allergy punye mark huhu.


TAPI!!!
ade stretch marks kat tmpt lain
*uhuhuuuu*
kat breast tp sgt men-confuse-kan.http://www.blogger.com/img/blank.gif
Bukan silver line mcm stretch mark biasa tu tp purplish streaks sebelah breast jela.

Stretch Marks During Pregnancy — What They Are
Those red, pink, or purplish streaks that appear across your belly, hips, thighs, and breasts during pregnancy. They're more pronounced on fair-skinned women.

copied from here

Citer kat encik husband,
die tumpang sedih skali sambil pujuk.

At 1st memang ingatkan urat susu sbb susu mesti dah start di proses kat dlm tu kan?
sbb mmg warna urat...hurm..xpela,
xdela teruk sgt pun, xobvious kalau tgk.
Lagipun itu bukti2 seorang ibu tau, xsemua org dlm dunia ni dapat ^^
hehe
So start from now on kenala sapu extra therapy oil kat situ.

Before this pakai Bio-Oil habisla juga dlm 3bottles tapi,
bila masuk pertengahan 2nd-trimester dah start tak sesuai,
naik bintik2 merah2..kulit mmg sgt sensitif so kena stop.
Then switch to ginvera olive oil...oily sgt tp tenyeh jela dulu plus vaseline utk hilangkan merah2 tu. Baby oil xyah citer, skali sapu mmg dah merah kulit =P.

Bila dah hilang merah try sapu trial pack Palmer's Skin Therapy Oil yg dpt from baby expo dulu. Eh, bau sedap~ & sgt best.
Apalagi terus beli kat Watson Alamanda tu. Kebetulan ada sale+pakai members card dapatla RM26+.Normal price dia sama harga dgn Bio-Oil kut RM30-32 gitu. Dah pakai dlm 2bottles.So far so good! No more red bumps.



Kalau rasa terkering lagi just topup dgn vaseline/eucerine body lotion. Kalau dulu stock Body Shop punya body butter melambak. Skang ni dah habis, pakai jela yg ade. BTW, Body Shop tgh ade sale ni, nak grab DUO body butter tula hihi.

------------------------------------------------------

Nak tau total maternity wear setakat nih?
4helai saje~
haha i like!! sbb xbanyak membeli.
Yela, xkeje xdela banyak membeli, kalau kerja sure berbelas2 helai kut =P.

(1)B&W Polka dot chiffon dress
(2)Skin color (w pink roses kecik2) chiffon dress
(3)Jusco Maternity Pants
(4)Seluar slack baru mak yg mak belum potong length - kire cilok seluar baru mak la.
(5)Lycra long dress - internet.

(1)&(2) tu dress paras lutut, RM15/dress beli kat PKNS Bangi masa jualan raya. Murah gile2~! Bolehla kan.
Mak yang bayarkan pulak tu hehe~Thank you mak!

Selain drpd tu semua adalah baju2 office/baju jalan yg mcm smocked-dress or style kembang start bawah dada. Baju2 beli kat nihon mmg banyak style macam tu. So baju2 masa study pun ade still boleh pakai lg utk perut mengandung ini.Save budget!

Seluar memang ade 2jenis tu jela,
Dgn long skirt merah satu. So, gilir2 la.


--------------------------------------

Esok ade check-up kat KK.
2nd ATT Injection pun kena esok gak & jumpa doc (rutin minggu ke 34 kot).
Appointment 2pm, aiyoh xpernah lg dpt appt ptg2 nih.
Bilala boleh habis kang >_<
Skang ni pergi check-up mmg mak je yg hantar, esok mak siap amek half-day cuti lg tu. Sayang betul mak =D.


p/s: Body Shop's body butter saya rasa lg best dr Victoria Secret punya body butter. Sbb lebih pekat sesuai utk kulit super kering saya & xneed to re-apply.

Wednesday, October 26, 2011

(76) Wishlist ;)

(1)Need to restock my Geolens (refer entry here)

(2)Egyptian Magic Cream - dah berzaman xpakai since blk M'sia ni, ade lagi stock kat rumah japan nu rasanye. Tp xtaula kalau encik husband dah pakai habis. Tenyeh vaseline rs macam oily sgt, EMC ni xdela oily sbb die absorb dgn sgt cepat (especially for dry skin mcm saya!)

(3) Trim rambut mau bikin layered-style. Previously udah mcm amoi cina. Kalini mau jd ala2 ini macam boleh?



p/s: "boleh2, sila2 sapepun xmarah" =p. Husband pun ok saja hehe.

Tuesday, October 25, 2011

(75) Rindu nak mem-baking

Rindu mem-baking

sbb teringin nak makan ginger snaps honey cookies tuuu
nyam nyam dapnyeeee kalau buat sendiri!

makan masa dia masih suam2 waaah semerbak terasa tendangan-halia =D

brg xdak...kena keluar g beli,
transport kalau ade xyah nak harap tunggu org free & rela utk hantar kemana2

kalau boleh naik motor pun sanggup je keluar
(sah2 kena bangkang nnt tp org degil biasala nak buat juga kalau dpt hehe)
masalahnye lesen motor pun tadak =p
motor adik yg laki tu pun adik bongsu letak kat college utk die g ladang (kelas praktikal).

Monday, October 24, 2011

(74) Mr. Husband ~

Encik husband,
saya ada request nih

balik nanti...

Tolong ketip kuku kaki saya, saya dah xboleh capai & tgk kuku


tamau pergi mani/pedi kat kedai lagi dah..takut kena infection.
Nasib baik Fish Spa tu pun xpernah teringin nak pergi.
Euwh!
FishSpa kat laut xpela sbb air garam & LAUT tu luas.

=)

Saturday, October 22, 2011

(73) Derma membina masjid di Hiroshima


Kengkawan,
nak tak pahala berterusan?
Jom derma utk penubuhan masjid kat Hiroshima ni =)

Masjid yg bakal digunakan oleh umat islam yg kebanyakannya student, muallaf & musafir (selain penduduk muslim yg menjalani hidup normal kat sana).

Mesti semua org tau kan yg setiap sesuatu yg kita derma selagi bermanfaat utk org selagi tu la kita dapat pahala. Contoh macam tanam pokok, bila pokok dah besar setiap binatang/manusia yg berteduh bawah pokok tu kite yg dapat pahala. Setiap yg makan buah dari pokok tu pun kita dapat pahala.

Jom~

Poster ni info nak derma bagi mereka yg ada di Malaysia.
Yang ada kat Jepun boleh bank-in using postbank (yuucho).
Boleh refer FB page --> Appeal for Hiroshima Masjid

p/s: Ini bukan spam =)

Friday, October 21, 2011

(72) Datangnya rezeki diiringi rezeki? ^^

Alhamdulillah!

walaupun i'm not looking for a job at the moment.
Setakat ni dah ade 4 job offer datang.
Uhuk uhuk..tergugat iman! Seriously guwe suka bekerja!

Just now tgh browsing google map,
tiba2 phone bunyi, number 04-xxx xxxx yg keluar,
pelik tp jawab gakla,
lepas dia mukadimah blabla
"Actually we are looking for a secretary to our manager"
(Manager jepun la nih)
Teringat Ma-chan member yg jd secretary manager masa kat kilang dulu. Banyak task jugak, banyak boleh belajar & dpt kenal ramai org.
Company baru set-up kat Penang. Uish jauh =P.
Huhu..lama gak die borak,
tp xpe ramai lg japan uni punye graduate yg die boleh cari.

Manpower ade bg offer 2 positions kat cyber - I bet mesti company lama ritu hihi.
Hailaaa~ kalau boleh on the spot reply mail cakap tomorrow i dtg utk interview.

Before that pun company kat cyberjaya ade offer job jugak, bulan lepas rasanye - jiran company lama.
Dulu company ni pernah beriya gila nak amek encik husband , tp last2 action mcm tah pape. Tak interested langsung dah dgr nama company tu. Manager dia nak suruh husband dtg interview, tp si recruiter nih buat kerja macam hampeh jek-mcm nak tak nak pulak offer.
Husband dah balik japan baru dia call balik tanye husband boleh dtg interview tak. Situ jugak aku sound. Memang la company tu xheran pun kalau kita xnak, boleh dpt candidate lain tp kan dah buang masa nak deal dgn org mcm tu.
Lepas kena sindir tu dia kata, "manager i tanyela pasal husband you"
Hurm...geram pun xguna. Dia xrugi aku pun xrugi.

Lagi satu lupa pulak company apa,
Dia tanya la tgh nak tukar kerja tak? Masih dgn *B* ke?
Jawabla tak & tak.
Blablabla lepas dia habis cakap tu, btau la yg tgh 7months pregnant & xlooking.

Terasa banyak pulak offer yg dtg time2 ni.

Hopefully nanti kalau dah back for good nanti kami senang nak cari kerja.
Amin..
Baby bawak rezeki banyak2 utk family kay?

---------

Today checkup with Doc Hamidah @ HPJ.
Dia tunjuk lubang hidung ngan bibir atas/mulut baby!
Aha~~~ cute oh!
rasa2nya hidung besar & tinggi macam ayah dia =D.
Rugi terlupa nak mintak print scan muka baby tadi.
Overall OK.
Doc suruh f/up je dgn klinik p9 & jumpa balik dia after a month.
Means dekat2 nak bersalin nanti.

Comel la~~~~ ahaha!
mak terlebih teruja =P

(71) Amalan Sewaktu Mengandung

Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian. Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Untuk mendapatkan anak yang comel/cantik
2. Surah Luqman: Untuk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai
3. Surah Maryam: Untuk mendapatkan anak yang soleh
4. Surah An-Nahl ayat 78: Untuk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)
5. Surah Al-Fatihah
6. Surah Yaasin
7. Surah Ayatul Kursi
8. Surah Al-Araaf ayat 189
9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik
10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat
11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat
12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT
13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah pada anak
14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik
15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.

(Thanks to pembaca berita terkenal Farit Ismeth Emir - Ensaiklopedia Petua Melayu Lama)

Takde buat spesifik, tapi baca je the whole Al-Qur'an. Tgh try nak khatamkan.
Agak lmbt, patut dah boleh khatam 2x dah tp skali pun belum ni =(.
Yosh! Mou sukoshi!

Thursday, October 20, 2011

(70) ....

Bukan senang menghadapi pregnancy pertama w/o husband,

BUKAN SENANG
BUKAN SENANG
BUKAN SENANG

Wednesday, October 19, 2011

(69) 32weeks check up



Ye baby, mommy can not eat for two pun,
kuota perut mommy xbesar mana pun =P.
Terlebih kang termuntah balik.

Today punya checkup mak yg hantar,
pukul 1130 sampai klinik - saje dtg lewat (as usual,org dah xramai) =P
sepatutnya pukul 1215 dah settle dah tp since cakap lepas selsema haritu ade sikit mengah so nurse hantar gi jumpa doc.
"Bilik 12 que cuma 4org je nih, check dgn doc ye? risau kalau pape"
ok kan jelah..

Alhamdulillah 1230 dah masuk bilik doc,
check2 semua normal, cuma perut dah besar tu yg senang mengah =)
tunggu baby dah engaged nnt lega balikla nafas tu.

Urine = normal
HB = xneed sbb 2weeks ago normal
BP = 97/68 <--- lowest setakat nih, tp nurse xkate apepun.ok la tu.
weight = 64.9kg (2weeks naik 1kg, normal spt dlm buku panduan)

Nurse dah suruh bawa hospital bag kalau kemana2 dah. Tapi xbasuh lg baju baby.
Esok kena basuh.

Next 2weeks dtg lg utk 2nd ATT injection & routine checkup.

----------------------------------

Terkilan xdapat buat 3D & details scan,
agaknya memang bukan rezeki kita nak buat kut baby.

At 1st Doc Maria offer for free 3D scan kat klinik baru dia. But until now senyap je xde call. Even dah follow-up 3x. Kuota dah cukup kut. Sad...
Then 2weeks ago set-up appointment at Pusat Rawatan Mesra, Serdang tp bila dpt slot malam semalam terpaksa cancel. Tak mampu nak pergi, takde transport & takde org nak hantar. Semua balik kerja lewat =(.
Takpela, tak nak fikirkan sangat.
Nanti bertambah2 la sedihnye kalau terfikir suami yg jauh lagi.
Hopefully dear baby sihat, sempurna, cergas & cerdas ye?

Memandangkan harini mak hantar, so xdela peluang nak berjalan ke alamanda utk nikmati javachip frappuccino ataupun cheesecake SR. This weekend hurm...owh, nak pergi ziarah family sepupu yg baru kehilangan isteri. Kalau ade rezeki nnt suruhla diorang singgah SR kalau duk teringat2 sgt nnt =P.

Tuesday, October 18, 2011

(68) Kemas bilik - DONE




Phew~
start at 8am..then rest pukul 830am for breakfast (cucur bawang+bilis & susu)
sambung balik dgn pace yg sgt slow =D
tolak2 semua barang keluar,
buang sawang kat penjuru2 siling,
bersihkan kipas lantai,
sapu2 & mop sikit,
tukar cadar baru kena tunggu org lain buatkan hehe

erm...brg2 yg kat luar tu pun nak kena suruh org lain masukkan la.
malas nak tolak2, angkut lg cepat tp perut dah besar mmg xsesuai nak angkut2 nih.
Naya kang jadi pape. Dahla wat sensorang. Ni pun actually mak dah warning jgn buat sensorang tp semangat sgt =P.

Puas hati setel cepat.
Yela, nak tunggu org semua ade kerja.
Weekend pun masing2 mmg sentiasa pack dgn kenduri la, konvo la (congrats utk inor yg dah dpt master-siap nama masuk paper lg tuh.tumpang bangge la ye), hal2 lain lagi.
Kalau tunggu org memang xkemas2 la sampai baby keluar kang.

Now tinggal nak basuh baju-bajan/towel/lampin etc baby & pack for hospital bag.

Esok dah start checkup utk bulan ke-8 @klinik. Checkup @ HPJ postponed until Jumaat. Doc cuti harini.

So, esok plan nak g makan kek la. Since birthday xmakan2 lg kek.
(Last time makan masa raya, Rehan & Ekin celebrate mommy nih punya advance birthday)
Bila dah sampai SR tu bukannye teringin pun =p. Dah kat rumah sibuk nak teringin2 makan kek. Samela macam nak minum ice-blended coffee. Tah dari zaman bila nak minum tapi bila dah sampai alamanda tu xde langsung teringin pun. Sometimes bagus jugak kalau difikir2 tuh. Secara automatic sugar intake pun terjaga. Kita tgk esok cane!


No cream please! (terasa berminyak2 tekak kalau ade cream huhu)


=D

Jangan fikir pasal food yg lain, banyak nanti yg teringin.
Sila fikirkan yg berdekatan & senang dapat ye.
^^

Sunday, October 16, 2011

(67) Antenatal Class HPJ Part 2


isi new mom bag ritu
banyak dapat koleksi mini2 nih. senang nak masuk dlm travel bag =D.

(12oct2011)
Erm...baru on netbook udah ngantuk
hehe...(^_^")

Baru lepas basuh towels and nursing bras (handwash la kan pelagi).
Lunch pun dah. Nasi goreng daging dgn air oren (kordial tanpa gula).

Lepas tu bantai sebiji guava tanpa biji ^^. hooooo syedap!!

Agaknye kepenatan & kekenyangan la nih yg ngantuk ni. Sambung petang2 sketla menulis...layan tdo lepas zuhur best gak ni =D (now 1254). Saikin meemang ngantuk manjang, kalau ngantuk tu xboleh bendung2 lg dah. Kena terus tdo hehe. Later la....

---------------------------

(13oct2011)
Selepas sehari jom sambung,
=P

Mak nak hantar g Bid Bad Wolf Booksales today, tp i pula kesemputan. =(
Selsema dgn hingus yg pekat, hembus2 pun tamau keluar habis. Seksa juga. Malam tadi pun tak boleh tidur lena. Dah nak kena lelah dah rasanye ni.

Weekend ni pula ade expo convo kat UPM, inor pun convo ahad ni.
Tak taula larat ke tak nak pergi bergambar2 nye nanti.

Ok,
Kalau nak booking ke Antenatal Class HPJ bawah ni info sket

Contact :
KJ Masitah Sidek : 019-3279495
KJ Fariza Razak : 016-2197186
JT Laily Norazura : 019-3256565

Fee :
RM70 per ENTRY (deposit RM50)


Starting from 8am - 4pm. Every 2nd Monday of the month.
8couples per class. 1st pregnancy & nak deliver di HPJ.

Nak share sket info yg jarang dgr.

1st Session : Pregnancy & Proses Bersalin.
Dr. Hasliena.
Cakap pasal kehamilan, labour signs from 1st stage until 3rd stage.
Family Planning.
Peranan husband saat2 nak dekat delivery:
(1)Contactable at all time
(2)Transport
(3)Medical Cost
(4)Guarantee Letter or seumpamanya
(5)Joint decision w wife during labour
(6)Helping wife - wipe the face, rub the back, talking etc masa sakit nak beranak tu



2nd Session : Pemakanan
Kenaikan berat badan semasa hamil yg normal = 10~13kg.
(Tp dia cakap ada latest data, kenaikan berat nowadays adalah lebih tinggi ye)
Kalau kurang pemakanan yg supply tenaga, akan terjadi proses KETOSIS (penghasilan tenaga dr dalam badan) dimana akan mengganggu fetal dev & kematangan otak baby.
Prune = high in iron
Guava = very high in vit C <---kebetulan tgh ada stock guava.

Maternal Milk high in sugar --> low fat milk is better for diebetic mom (dietitian ni kate)



3rd Session : Persediaan Bersalin & Mandi Baby
Midwife yg bg talk nih. Org lama kat HPJ ni rasanye.
Pesanan die, NEVER EVER GO NO-BRA kalau sayang breast.
Delivery charge kat HPJ ni :
Normal RM300
Caesarean RM800
FPP RM3000
Ini semua deposit yg kena bayar


4th Session : Penyusuan Ibu
Sebab baby kembung :
(1)Pemberian air kosong <6bulan
(2)Pemberian pacifier/botol

Jaundice = Disebabkan oleh proses pembuangan yg tak sempurna, so baby akan buang through kulit dia. Ini sebab yg docs & nurses suruh elak makan jamu/herba awal2 sbb benda2 tu kan panas kan? Kalau baby xtahan memang boleh ganggu sistem penghadaman baby.

Size perut baby semasa lahir hanyalah sebesar biji GULI jadi, kalau kolostrum ibu hanya 3 titik maka memang sgt cukuplah 3 titik tu utk baby tu. Jgn dibuang-sayang, & jangan ditambah air kosong.

Hanya ibu yg menjalani kemoterapi sahaja yg tidak dibenarkan menyusu baby.Malah ibu yg ada HIV pun digalakkan menyusu baby TAPI jangan diselang dgn air kosong/FM, make sure BF exclusively!



5th Session : Urutan Lepas Bersalin (Unit TCM HPJ)
(Tukang urut yg bg talk ni tegas!huhu,kalau jd mak/mak mertua confirm la takut nk langgar arahan masa berpantang =P. Body die pun slim & kemas)

Tungku:
-The best guna tungku besi bujur bertangkai
-berat tungku 2-4kg
-panaskan atas api slow 10-15mins
-balut tungku dgn daun yg ber-bilangan GANJIL

Mandi Herba:
-xdisyorkan utk kepala ->boleh jadi pening/sakit kepala & rambut gugur

Barut & Bengkung:
-JGN MAKAN before berbarut! ni makcik pun ade pesan. Memang makcik (belah abah) body slim la - 44 hari pakai barut siang malam kau!Bukak time nak mandi je die kate.Punya gigihnya dia.
-Ubat perut : Kapur+air limau = utk kemaskan perut. Selepas dah kemas perut tu pakai pulak asam jawa+cuka = utk hilangkan bekas2 hitam/stretch mark.
-Bengkung elok pakai yg tali dpd atas ke bawah ->mudah nak ke toilet.

Haaa tu dia sikit2 yg diorang cakap.Bukan saye cakap.
Kalau mampu boleh ikut semua. Tepuk dada tanya selera.

Kalau dpt confinement lady memang syiok o! kan?
Tapi beriban tuu nak hire..kalau kat kampung murah lagi,dtg lepas subuh & die balik after settle semua. Agak2 bidan kampung kat banting tu nak tak duk skali ek? hehe

Haaaaa...takut dah pulak nak jadi mak budak nih. =P


p/s:Makan guava lagi sebiji pun syok nih!g dapur~~ =D. Terasa sgt sedap buah guava skang nih.

p/s/s: phone cokia i yg sony w660i nih die punya usb mana tah. belum boleh transfer gmbr dewan bersalin & gmbr wad 5a. Nanti dah jumpa br upload.

(66) errr

antenatal class hpj part 2 dah siap tp blum bubuh gmbr, so xpublish lg utk entry.

cuma nak tau juga la,
everything i said/wrote...nampak mcm i'm whining ke kat facebook?

contoh nyata,
tulis berat on my 7th month pregnancy...
i'm just tracking bukannye merungut kut...
i am normal la, kenapa semua cakap jgn risau pasal berat ek?
gaining 10kgs at 7mths okla bg aku.xde masalah pun sbb saya bukan underweight or overweight.
atau...sbb tahap sensitiviti ibu hamil ni tinggi?

hurm...
ye kut, lagi2 husband takde nak neutralkan diri kan.

saye dah tulis komen tambahan kat caption gmbr tuh =P.
Ye, poyo kan?

Wednesday, October 12, 2011

(65) Pemakanan Sihat & +

Waaah sihatnyee tajuk =p

Harini breakfast sekole milo-susu. Banyak kan? Saje minum pakai kole and make sure everytime minum tu habiskan sekole. Automatically kuantiti air yg diminum pun bolehla banyak kan?

2 keping sandwich telur - homemade.
Telur rebus mak bawak from kenduri ahad ritu ade dlm fridge-ambil sebiji + pepper + garam + mayo + minched bawang.

3 slices of tempe goreng.

Dah ambil snack sekeping kuih akok otw nak basuh pinggan lepas makan roti tu =p

Ceh! ni konon gaya masih bersemangat dgn tema pemakanan sihat ibu mengandung masa g antenatal class la nih =p.

Owh..last friday dah makan sebiji delima mak mertua bawak dari gerik. Kalau sesape dapat buah delima from mekah lg best kut. Delima & kurma memang peneman setia di waktu mengandung la! Delima ni elok utk ibu mengandung, google la. Dalam al-qur'an pun ade sebut yg buah delima ni bagus, kurma tu xyah citer semorang pun tau kut kebaikan dia.

----

Makanan pantang nnt mesti boleh tahan kan?
Diri saye bukan pemakan yg pandai makan segala macam jenis makanan kat malaysia / dunia nih. Selalu makan yg simple2 je. So makanan pantang bg aku takdela menyeksakan kot.Lagipun tgk kemain banyak menu yg sedap2 pulak tu.

Berpantang pun mak bukan org yg rigid. Hopefully xrenyah.

Kalau setakat jgn duduk bersila, make sure berbengkung & bertungku, make sure berurut tu sume common sense kut utk jaga kesihatan dalaman.

Mungkin sbb arwah nenek org jawa & aku rajin dgr die cerita ape sbb xbg duduk bersila, ape sbb kena bertungku, ape sbb kena sengkak etc. so, semua tu bg aku penting. Kita cuma merancang, hopefully Allah bg kekuatan & kemudahan nak buat semua tu.

Belah kelantan mak kata diorang xpandai berurut sgt tp diorang GILA2 punya bertungku-satu badan. Org jawa mak kata bertungku juga tp diorang mmg lebih pandai mengurut dgn eksklusif.

Since tau pregnant ni, mak & adik2 xkan bagi aku bawa atau angkut barang2 berat (walaupun cuma sekilo). Kalau la mcm nak sidai baju make sure tolak bakul/besen sambil mencangkung/duduk pakai tangan, bukan pakai kaki.Do not bend-common sense, yg xpreggy pun xdigalakkan bending your body kalau nk angkut barang kan?

Dokong baby yg dah berat kalau boleh jangan buat kata mak.Pangku xpe. Tapi kalau yg dah ade anak & nak berdokong je tak boleh nak cakap ape jugak kan. Bunyi mcm manje kut bg setengah org, tp sayang body la, especially tang rahim ni. Plus kalau paksa badan time2 gini takut lekas sakit sendi/pinggang/lutut. Kalau sakit awal pun at least kita dah try avoid benda2 ni.

Tukang urut pun selalu cakap selalu2 la lentur badan so that urat xkeras. Nanti xdela tetibe terkejung =p. Dan jaga posture.

p/s: time kasih pilates, skang badan saye dah kurang keras =D. Suka gila pilates lah!

p/s/s: Selsema xbaik lg tp kepala dah ringan sikit. Dulu selsema sethn sekali je, bila pregnant ni kerap pulak. Tapi biasa la hormon bukan stabil pun kan? Nasib baik xdemam.

Monday, October 10, 2011

(64) Antenatal Class HPJ Part 1

Woih!
best kot antenatal class kat Hospital Putrajaya!

Antenatal Class kat sini hanya sebulan sekali (Isnin minggu ke-2).
Hanya 8 pasangan sahaja.
Keutamaan diberikan utk yg nak bersalin di HPJ & kelahiran sulung sahaja.
Masa register utk kelas ni dulu jadi org 1st, lepas tu sampai class td pun jd org 1st jugak, bilik seminar xbukak lg =p (mak hantar otw die g office, so..730 dah sampai terpacak depan tu).

Docs, nurses, dietitian, midwife, physiotheraphist, bidan urut traditional sume ade bg talk.Had fun!

Masuk dewan bersalin & jenguk wad 5A, tp xboleh tgk bilik sbb full.

Participant pun active bertanye siap dgn husband2 skali galak bertanya, suke aku nengok husband2 sebegitu semangat =D.

Masa last session - amali antenatal exercise.Semua org berpartner, org yg xde husband ni (aku sorg je la) dibantu dgn student praktikal physiotherapy.Last skali before kelas habis, ade tutup2 lampu bg dgr music relax sambil baring & tutup mata - time ni aku nak nangis ingat husband UWAAA!~~~ T-T

Nanti encik husband boleh baca entry ni masa die balik sini nanti. Kalau belum blk ni keje die tdo jela kalau free/cuti...huhu sian keje penat, penat naik train pun ye gak..penat die tu asyik xsehat pun ye gak. Aku ni dah terbersin2 2hari sampai sakit perut & pinggang die pun join saham ala2 xsehat lembik jugak..sabo la ye bang, i tau abang kan sayang i lebih. hihi =P

Kandungan Goodie Bag
-New Mom Bag (esok bukak ye)
-Daun2 herba mandian
-Towel (stock towel byk!i like!)
-Pamplet, booklet, buku slideshow
-Air mineral gelas kecik tu dpt 2
(habis dah diminum masa class-selsema kena minum byk air)


Takdela byk sgt2 mcm certain private hospital punya antenatal class.

Part 2 nanti share info sket ek!

Saturday, October 8, 2011

(63) Cukur jambul Aleesya

Haa~ sian hidung,
bersin xbenti..
sian perut ngan pinggang tersentak2 sakit
sian baby terkejut2 pulak (yeke terkejut?sedap je tdo kot =p)

Harini ade cukur jambul anak sepupu kat P9 tu.
Sepupu belah mak, suka la cara diorang buat cukur jambul..ala kadar je.
Start masa matahari tgh naik (8am) & dihadiri keluarga TERDEKAT sahaja. Pak sedara yg jauh2 tu xdela.

Just adik-beradik bapak baby & mak baby yg ade dekat sini, keluarga kami, dgn atuk & nenek baby tu. Adela dlm 12org je. Pakcik (atuk baby) yg handle majlis.

Me & adik sampai lewat sbb ibu mengandung ni asal nak kua rumah je mesti nak pergi toilet dulu =P. Mak dah pergi awal tolong2 ape yg patut sbb kami sedara terdekat. Sampai2 je baby dah disuap air zam2,diikuti bg baby hisap kurma lecek & then barula digunting sikit rambut oleh pakcik, bapak baby & bapak sedara baby-tu je.Lepas tu selawat ramai2 sambil berdiri & baca doa.Baby sgt2 behave! seeenyap je, nak suap air zamzam & kurma lecek tu pun tdo =p. Puas kejut nk bg sedar.

Pakcik yg handle majlis ni, yelah die pun AJK masjid kat kelantan nu.Bestnya kalau abah ade lagi, boleh abah yg handle kalau nak cukur jambul baby nanti. =)

Lepas tu makan kari ayam cicah roti. Since it was pagi so breakfast la tu.
Suka majlis macam ni, sgt simple & tujuan tercapai.

Walaupun la kalau diikutkan dulu aku ni nenek belah arwah abah siap buat kenduri (mungkin sbb cucu sulung nenek =D), kenduri pijak tanah pun ade.Lepas tu masa kenduri pijak tanah tu nenek cakap diorang letakkan duit, mainan & pensel depan aku. Aku amek pensel - nenek kate tu petanda la yg aku ni bakal rajin belajar.Alhamdulillah memang dulu suka belajar.Cuma masuk degree je dah mcm weng sket huhu.erm...SPM pun rasa dah xbest dah sbb xboleh nk sesuai diri cara belajar ikut timing asrama kot huhu..(padahal sendiri yg xpandai).

Sekarang ni rasanye kalau nak buat pun ambil yg perlu sajalah. Lgpun sedara-mara jauh, xperlu kut susah payah. Aqiqah pun nanti macam pernah terfikir nak masukkan nama dlm program aqiqah kat kemboja tu. Lagi elok kot bagi kat org yg jarang makan daging. Kalau ikut family husband semua majlis diorang akan buat macam kenduri. Tapi aku rasala, dgn mak mertua & pak mertua yg xberapa sihat tu, xperlu kut nak susah2. Planning la nih, yg penting baby lahir dulu dgn sihat ye!

Harini nak ikut mak g kenduri kat dewan banquet UPM tu tp xlarat asyik bersin.Rugi xikut sbb makan banyak & sedap2 sbb kawan mak ni caterer hihi..order tart telur baker's cottage jela suruh diorang belikan.

uih, mak dah balik bawak food!
nyam nyam!! makan time!!

p/s: Pakcik dpt 3 cucu thn ni, ni cucu 2nd-baby girl. Nur Aleesya Damia bt Muhammad Nuzli.

p/s/s: Pakcik ade ckp, adat bg baby rasa garam & asam skali tu adat hindu. Same juga adat berendoi naik buai pun adat hindu. Elok buat yg sunnah saje. Betulla tu, lgpun die memang rajin belajar ilmu agama ni sejak dia muda lagi & rajin menyampaikan pada kami2 yg bertanya. Tumpang sejuk hati dgn pakcik sendiri...untung mak ade abang baik mcm ni.

Wednesday, October 5, 2011

(62) 30weeks check up



Harini kena pergi 2 sesi.

1st session :
-Urine test = Normal
-HB = 11.2 (ayoyoo turun meh?tp nurse kate ok,bagus)
-Berat = 63.9kg (naik 1.2kgs setelah sebulan,budget dah naik sampai 65kg =p)
-BP = 101/67
-Baby heartbeat = nurse main agak je!terus ckp "heartbeat xjumpe pun lagi??" die suh doc kire balik nanti masa scan.tapi die tunjukla heartbeat sign kat machine tu cuma nak kire tu agak susah nak mencari point.
-Kena injection kancing gigi, ouch! lenguh gak sampai skang ni

Since dtg memang saje lambat (pukul 12 baru sampai klinik) terpaksa dtg sesi 2 lepas lunch break utk scan saje.hadui~ ingatkan boleh setel terus dlm masa 30mins tu.So, blk rumah solat & makan nasi kenyang2 sbb risau HB dah turun & berat xnaik sgt. Hahaha! padahal syok sbb boleh makan lebih =P.

Sampai klinik balik utk scan tu pulak umat manusia suda ramai daaaa =(.
Scan kad ade problem, kena suruh nurse register balik..1j30mins jugakla tunggu.
Haihs buhsan~~ budak2 duk tgk muka kite pun dah malas nk pandang balik,xdek mood...

Dapat masuk bilik doc utk scan tu skali ade isu pulak, ke-confuse-an nurses & docs terhadap 2org pesakit, sorg melayu (akak tmpt keje lama dulu yg skang dah keje kat putrajaya) & sorg chinese. Si melayu disangka chinese, yg chinese disangka melayu hahaha!
Sampaikan doc say sorry terpaksa biarkan perut aku yg dah dibubuh lotion scan terbuka macam tu je =P.Sebaek diorang baik.Tinggalkan pun xlama.

So, 2nd session:
-Scan baby ; berat approx 1.6kgs hihi olo kiutnye anak mommy nih! (^o^)
; pjg bape doc xsebut...
; heartbeat baby pun lupe tanye !! aduh!! hampeh!!tp dah ade tertulis kat buku..mcm xcayer =p.

Gmbr scan pun xde, apela! Cuba buat mcm doc maria tuh. 2-3pics die scan, mcm2 gaye baby die bagi tunjuk. Kan best kan? Tapi xpela, nama pun klinik kerajaan, ramai lagi yg tgh que tuh.

Next appointment dah kena dtg 2minggu sekali.

2nd session nih sampai dekat 30-40minit (sampai kul4) kena tunggu kat farmasi cuma nak amek obimin.huuuu nyampoh nunggu!

Keluar klinik terus beli kopok lekor singgit kat foodcourt tuh, ngapngap dlm keta sampai habis.

Terus ke HPJ booking Doc pakar..so next checkup will be at HPJ-InsyaAllah.

Anak sulung memang nak deliver kat kerajaan (HPJ semi-govt) - deliver mana2 same je sakitnya kan.Kalau layanan pulak, ikut nasib la kan.Tak boleh nak kate ape.Kalau timing dapat nurses & midwife baik Alhamdulillah, kalau dpt yg menyinga nasibla, faktor yg xboleh dikawal kita sendiri.

Berserah la pada Allah semoga dipermudahkan segala urusan. Lagipun berpendapat faktor dekat dgn rumah itu lebih penting kalau ianya hospital yg ok. Kalau hospital yg ok tu jauh, mungkin jauh jugak perginye hehe =P.

Tapi kita hanya merancang, kalau ade perubahan itu semua bergantung kepada rezeki yg Allah bagi la ye.Semoga berjalan seperti yg dirancang.amin!

p/s: cuaks cuaks huhu ^^;

Monday, October 3, 2011

(61)oh baby

oh,how i miss my tummy 3-4months back,
masa tgh ala2 buncit makan banyak & masih lembut lagi ^^

now baby dah kicking dgn active setiap hari kecuali today- baby masih kepenatan, xgalak sgt (mommy pun keletihan lg).
perut pun tegang je kalau sentuh.

Mesti rindu baby dlm perut bila die dah keluar nanti kan?

I love you baby!
(mommy love you too daddy~)


p/s:dah rindu baby dah =)

Saturday, October 1, 2011

(60) Leg Cramp or Restless Leg Syndrome?


This is the 1st time rasa krem kaki since pregnant ni.
28hb (malam) sakit tumit sbb lama sgt berdiri teman mak masak sambil borak.
Nasib baik dah beli Slimwalk (blood circulation socks tu la). Kalau kat nihon socks ni utk maintain ke-kurus-an kaki wanita2.

Actually masa study dulu ade je beli, tp tah kemana la kan =P.Gaya nak jugak kaki kecik *muahaha*, tp ia sgt bagus utk peredaran darah ye.Just kat sana byk sgt type, kena tgk bebtul.Sebab ade yang dibuat guna material from babi.Be careful!

The one yg i beli ni boleh dipakai utk pregnant women, xberapa kuat sgt dia punya grip. Kalau yg beli dulu rasanye lebih kuat grip kaki.

Start rasa krem tghari td masa nak masuk kereta nak pergi open house kawan mak.
So menjengket2 ala2 exercise la dlm kereta.

Lenguh kaki pun ye, macam nak cabut2 je rasanye. Rasa lenguh yg amat mcm 2-3days before period.

Pressure dr perut pun dah makin bertambah kan, tu sbb la krem bagai nih.

Dear baby pun sakan bergolek ye ^^

-------------

Singgah Kasih Ibu @ Seri Bangi,
(dekat dgn TuttiFrutti)
Diorang tgh buat Stock Clearance Sale (15%).
Mamy Poko NB habis =p, tgk Petpet NB RM27.90/64 murah dah rasanye nih. Grab 1 pack!
Nak jugak guna Cloth Diapers tp tunggu dah pandai handle baby nanti la baru start.

Singgah juga KidsModeHouse (ke arah kanan Kasih Ibu,1F).
Beli la tungku baby dgn set of 3 punya carters (romper,tshirt & bip) RM19.50 je.
Pun tgh sale!

Sampai rumah lenguh satu badan, padahal mak yg bawa kereta ehe..


p/s : Money Changer@Bangi today Y1,000 = MYR40.70

Friday, September 30, 2011

(59) WTE series dah sampai



I know..maybe some of the information especially on ubat2an mungkin dah xcompatible (mak pun komen jugak td =P) since buku2 ni dah lebih dr 10tahun publish.

It's ok.
Masih sgt2 berguna.

Dah go through, kebanyakan info masih relevan lg.
Tebal nih, 500+ and 600+ pages.

Condition buku pun sgt bagus, lebih baik dr yg dijangkakan.

Owh, beli from LeoBooks.
Jauh dr tanjung Tokong, Penang nu.

p/s: gambar ni jd mcm ni lagi,sabo jele...apela yg xkena pun tatau,malas amek tau.

(58) Shopping!~ jom!

Weekend ni banyak sales (saikin ni rasanye banyak je sales merata =P)

Ikano Power Center ade, jusco ade, metrojaya ade..

Nak ajak mak sampai ke IPC tu tidak kot dr putrajaya nih. Kalau encik husband ade confirm sampai dah.Tak sabar nak tunggu die balik, nak ajak g jalan+makan merata before labor ;)

So, Jusco jela esok! =D

p/s: mak nak belanja makan2 birthday ini minggu ;).Dgr kate nak lepak2 tepi tasik juga.

Thursday, September 29, 2011

(57) Bloodpressure

Cari panduan tekanan darah untuk ibu mengandung tapi xjumpe pulak
(google xsampai 5mins =P).

So, bolehla nak buat print screen bawah ni as reference kan?

Ni carta panduan utk org yg sihat (from wikipedia indonesia)



Ni pulak persoalan ibu hamil yang bertekanan darah rendah (from permata hati)



Hurm...BP setakat pregnant nih (lowest)100/75~(highest)116/68..
macam rendah utk kebanyakan orang, tp doc cakap ia normal bg saye.

Boleh jugak refer info kat sini-->klik.

Tuesday, September 27, 2011

(56) We miss you dad!



=)

(55) 2 in 1

They are too cute!!!!

^^



terjumpa while searching lullabies utk si kecik dlm perut nih.

baby lullabies sgt2 soothing dgn mak2 skali ngantuk, tp die duk kicking bg respon.

Jom makan taufufa jom baby! Lapar pulak =D

Monday, September 26, 2011

(54) Bebel

Teringat pasal pilih2 bakal suami,

mak kata :
jgn pilih sgt2 org dgn detail, bukan kite je yg memilih, org pun boleh pilih2 jugak.ramai lg yg hebat2 berbanding kite nih.

ustaz kata :
1-agama,
2-akhlak,
3-(alamak lupe dah ^^") bekerja kot.. huhu
Setakat beragama tp xberakhlak (cakap besar, bongkak, perlekeh org) xpayahla.Susah hidup.

Ustaz mana tah pesan lagi, kalau cukup nampak baik & keluarga pun sekupu. InsyaAllah baikla utk kita-janji mintak dgn tuhan bagi petunjuk.

Kalau rasa diri kurang baik masa bujang, lepas kahwin tgklah perubahan diri masing2.
Kalau berkat & direstui insyaAllah akan nampak perubahan yg baik2.

Sama2 berdoa berubah ke arah kebaikan, jgn ingat sebelum kahwin xpernah miss solat & ceramah kat masjid tu maksudnya terjamin segala2nya dunia akhirat.Jgn ingat jugak kalau dah huduh perangai merempit tgh mlm lepas kahwin pun merempit jugak.

Kes 1 :
Seorang ustaz rajin bg kuliah & terkenal. Tapi kaki pukul isteri, asal isteri lmbt buat kerja kena maki terajang. (Siap masuk paper kate ustaz yg aku dgr ceramah ni =p)

Kes 2 :
Seorang lelaki yg dulu mat rock sakan usung gitar keliling. Bila dah kahwin berkepit manjang dgn isteri & anak2.

Mana lebih bagus?
Ilmu kurang boleh belajar, tp ada ilmu jgn kurang ajar.

Encik husband , I LOVE U MUCH!
Sejuk hati dpt husband mcm you - Alhamdulillah mak pun puji =).
Semoga Allah kekalkan hati kita baik sampai bila-bila.

お誕生日おめでとう myself!
Nothing special today, bersyukur la.
Nanti kalau dah mampu dr segala segi barulah boleh mintak macam2 hehe =D.
Ini dr segi masa pun dah xmampu, so xyahla nak compare dgn org lain buat macam2 (Aku banyak masa, tp org lain xde masa).
Malas nak demand2 lagipun.

"I do it my~~ way~~~" (lagu Frank Sinatra pulak terngiang2 haha =p)

Saturday, September 24, 2011

(53) Horray!

Yey!

Jumpe "What To Expect" series yg dikehendaki (wishlist) dgn harga murah!

2nd hand/used book la ye.

Walaupun older version (Published date : 2002 & 1989) tp oklaaaa kot nak buat reference.

Saya tidak bekerja (at the moment) maka sila lah sedar diri dgn menjalankan perbelanjaan secara berhemah! =D

WTE when you're expecting RM20.
WTE the 1st year RM18.

Newer version each RM60.
Tgkla dah berapa percent boleh jimat disitu kan?

Kite tunggu further reply from the store.
Kalau memuaskan, then kita proceed for payment.

ureshii wa!

p/s: entry berderet citer pasal baby je la yg byknye =P

Thursday, September 22, 2011

(52) Buku Berpantang cara Alami



Hah! Dapat pun buku neh!

Pergi MPH Alamanda wat sakit hati jek, sume buku yg nak pun xdek!

Ha..semangat tak nak berpantang? ekekek =p

Bab2 pantang ni tah kenape mcm excited nak melalui.
Lagipun xpernah dgr mak sendiri bg pantang-larang semasa pantang bersalin yg kena pikir 2-3kali die punya kelojikan. Mak sempoi. Kalau tanye baru die cakap, kalau tak die xcakap pun. Tu sbb kadang tanye jugak kat kengkawan or husband ape pantang-larang yg mak2 derg / mak mertua selalu sebut.

Mak mertua saye kaye dgn pantang-larang, seronok dgr kalau die sebut salah satu pantang-larang, pastu husband sambung "Haaa tu baru sikit tuh" =p.

Kalau mak citer cara die berpantang bersalin pun xpernah dgr mak sebut selain pasal pemakanan & penjagaan badan+baby.Nenek masa jaga mak berpantang dulu mungkin adela byk gitu-gini tp mak tapis2 kot bila sampai kat kiterg. Kot...atau belum masanye die nak sebut? =p

Tapikan mcm contoh pantang-larang 'jgn duduk atas bantal nnt naik bisul' pun kiterang tau dr nenek.Mak dgn arwah abah ckp 'bantal tmpt letak kepala bukan bontot' huhu..direct punya sound.

Dulu selalu suruh nenek atau arwah nenek (belah arwah abah) citer sbb ape ade sesatu pantang-larang tu.Nenek2 kan suke melayan cucu2 kan hehe..syok jela mendgr.
Eh ni bukan citer pantang bersalin lg dah..merapu citer pantang-larang nih haha =p.

Senang cakap, ni salah satu buku yg dihajati. Tp xtulis ritu.
Sebab tgk iklan "Seminar Berpantang cara Alami & Penyusuan Susu Ibu" kat facebook.Kat situ ade sebut pasal buku alah ni. Tu yg teruja nak beli hehe..

Harga RM14.50.
Beli kat kedai buku kecik yg kat area foodcourt alamanda tuh.Banyak je stock buku ni kat situ.Sabo jele..

Kat sini die tulis...
*Rahsia & petua penjagaan ibu lepas bersalin secara turun-temurun
*Panduan lengkap penyusuan susu ibu
*32 resepi berpantang enak & berkhasiat

all-in-one la kirenye.
(Malas nak ambil gmbr bebtul kan?Pakai webcam jek =p)

p/s: Actually dr before kahwin mengidamkan buku nih

..memula mcm rasa poyo tp..kalau ade duit nak jugak beli buat collection =D.

Sunday, September 18, 2011

(51) Braxton Hicks Contraction


Encik husband tgh kesakitan pinggang sampai kena makan pain killer =(
2x jumpa doc tuh..huuu

Baru teringat kata-kata
Careful What U Wish for


Memang dulu ade mintak husband share kalau kite sakit pregnant or pape yg xlarat.

Kite tgh bertarung menahan Braxton Hicks Contractions (BHC) die kat sane pun berguling tahan sakit pinggang.

Ye,
baru nak masuk 7months tp dah rasa kuat jugak BHC nih.
Bergantung ikut orang la.. Memang mostly yg preggy xrasa pun BHC nih.
Malam jumaat lepas, lepas maghrib start sakit macam period pain, tangkap pinggang skali. Makin lama makin sakit. Pukul 12 kena lagi..pukul 3 every 10mins kena..duduk xkena, baring xkena..mak pun dah heret masuk tilam tdo skali tolong gosok pinggang. Time ni dah merengek jela sepanjang malam =(.Sakit giler!

After that try to breath slowly & fokus pada breathing bukan sakit. Next contraction every 15mins...next dtg on the next 30mins...sampai la dekat pukul 445am gitu sejam sekali..This time dah keluar duduk kat sofa ampu belakang dgn bantal & breath slowly sampai boleh tertidur sambil duduk- Alhamdulillah..

At 1st ingatkan angin ke..kencing kotor ke..tp bila jumaat malam sabtu mak bawa pergi annur check urine xde pape.Baby pun active.Time ni la doc kate BHC....Doc kata kalau jadi lg & duration between contraction makin cepat or tetap terus je spital.

Luckily harini dah semakin ok.
Perut pun dah xkeras mcm semalam lagi..

En.Husband pun harini ok sikit..
Risau pun iyer-kesian pulak huhu

Tanye husband "Memang abg rasa ek semua yg i sakit nih?"
"iyer =|, ritu sakit perut pun abg rasa jugak.." (die cirit birit tu)

"Habis tu kalau i bersalin nnt?"
"Rasa jugak kot... *ikon smiley cuak keluar peluh*"

hurm...time bersalin xyahla sakit sekali, nanti sape nak teman tgh sakit2 tu? huhu

Wednesday, September 14, 2011

(50) Wishlist

1) Nak pegi Big Bad Wolf Booksales (info here)



1st time nak pergi sbb dekat dgn rumah. Hopefully boleh kumpul stock buku childcare, health & breastfeeding etc kat situ. Baca review kebanyakan novel RM8 (wohwohwoh~~mughah gilo!), hardcover plg mahal RM15.Harga semahal2 buku pun derg kata RM20 jer. So, sgt berbaloi kot kalau pergi. Saye xpandai nak bace novel berjela2. Tapi kalau baca buku bukan novel apepun ok. Respect la sesape yg rajin meghabiskan novel.Takat nih berapa kerat je novel yg pernah habis.

Tiba2 teringat insiden menghilangkan buku lagenda budak setan abang jaja T-T.Waaaa sgt takut time tu, bersalah sgt2 xleh lupalah sampai skang.Dahla pinjam org punye pastu boleh hilangkan-kat toilet CM. Tak pasti dah ganti ke belum. JAJA! PLEASE BGTAU AIN DAH GANTI KE BELOM?? berdosa nih kalau tak ganti huuu..

2)Nak salah satu buku ni.




3)Nak buku ni jugak!Walaupun dah masuk 3rd trimester huhu



Dah habis baca buku nih



Baca gak info2 dlm internet, Pa&Ma, pamplet hospital etc..seronok,byk info.

Skang tgh baca buku nih.Adik ipar bg pinjam.



Yelah, kite xkeje..bykla masa nak study itu ini.Org lain struggle kepenatan bekerja dlm mengandung.Chayo ibu-ibu!

*tq google utk gmbr2 tu*

Tuesday, September 13, 2011

(49) Checklist Barang Baby

Eh...pernah tak sesape nangis mendayu2 sampai kat highest cheekbone die tu kering & menggelupas (sbb duk tenyeh lap air mate dgn tisu/towel)?

Well, itu saye..dah 2 hari kot.
Rindu sgt >_<

Mencabar okeh! Mencabar!! 1st pregnancy xde husband di sisi.
Sape nak layan bawak g jenjalan selalu?Sape nak layan bawak g makan sane-sini selalu?Sape nak layan manje2? Sape nak layan gosok pinggang & perut tetgh malam everyday?

Ya Allah ya tuhanku, kau berilah daku KEKUATAN PENUH mengharungi semua ini.Amin..


I do not need a SOLUTION, thanks!

Aku tulis kat FB aku rindu laki pun sebok ade yg nak bg solution suruh pegi je nihon pastu blk sini blk utk deliver!HELLO!!baru je habis dekat 5k kot tiket flight ritu w/pun family sponsor (kitorg sendiri pun dah rugi bbrp ribu sbb tiket utk blk adik kawen dah beli).Nak saving for baby lagi nak saving for emergency lagi.Seram ok nak buang duit mcm air.Bukannye kaye melangit harta tu.Pastu sorg lg tu laki die kat Borneo, siap kate "alah saye pegi je,kadang2 buat suprise". Sangat menyakitkan hati rasa nak sepak sampai Somalia.

Lagipun en.husband tgh outstation.

Dahla xde sape nak pujuk gosok2 belakang or peluk2.
Salah ke nak express perasaan ni? Not that everyday aku kate aku rindu laki kat FB tuh.Agaknye mmg xle sebut kot menda2 camtu kalau sensitif dgn komen org.(Dalam blog ni mungkin la selalu sebut, nama pun personal blog kan?)

Nangis dlm tepon, mintak husband pujuk,
die cuma cakap "yosh..yosh..sabar ye sabar", cukupla...bolela jugak senyap kejap.

Husband rasanye this week tamat dah die outstation...next week kembali ke HQ (Tokyo).

------------------------------------------------------------------------------------

Ok.

List ni yg dah di tapis2 from pelbagai web,blog, review ibu2 yg dah ade experience,kedai baby juga mak sendiri.



*Everyday*
-Baby Napkins/Bedung(Lampin) ; DONE
-Bottle Brush (Sponge) ; NOT YET
-Diapers newborn ;
Mamy Poko DONE
Petpet NOT YET
-Nappy Liners ; DONE
-Feeding Bottles ; (only 2 at the moment,dlm pantang nanti boleh beli lagi)
The 1st year breastflow DONE
MAM DONE
-Bottle Tong ; NOT YET
-Wipes/Wet Tissue ;
Big jar w refill DONE
Pack of 100'sX2 DONE
-Bottle Drying Rack ; HURM....XSURE PERLU KE TAK NI
-Bottle Detergent ; DONE
-Thermos ; NOT YET
-Drawer for baby's stuff ; NOT YET
-Bottle Warmer & Sterilizer ; KIV
(we'll see during confinement nnt perlu ke tak.Sementara xkeje buat cara tradisional dulu. Lagipun kalau cepat blk nihon cam rugi lak)



*Breast-feeding*

-Breast Pump : Unimom Mezzo DONE (Ade gak bbrp org mencari2 BP ni kat Fab Mom rupenye)
-Breast Milk Storage Kit ;
Double Ziploc Bag DONE
Storage Bottles NOT YET(Boleh beli during confinement)
-Breast Pad ; DONE
-Nipple Cream ; Medela Tendercare Lanolin NOT YET
-Nipple Shield/Protector ; Medela Nip Shield NOT YET


*Nursery*
-Baby Playpen (KIV)
-Baby Bassinet ; NOT YET
-Newborn Bedding Set
Pillow+Bolster ; DONE
Mattress ; NOT YET
-Waterproof Bed Pads ; NOT YET
-Blanket ; DONE
-Night Light ; NOT YET
-Mosquito Net ; KIV



*Baby's Apparel*

-Bodysuits/Romper ; NOT YET
-Long Sleeve Shirt & Pants (6prs) ; DONE
-Short Sleeve Shirt & Shorts (6prs) ; DONE
-Sleeveless Shirt & Short (2prs) ; DONE
-Infant Cap (Br 1) ; NEED MORE
-Mittens & Booties (4prs) ; NEED MORE
-Socks (12prs) ; DONE
-Receiving Blankets ; DONE
-Bibs (2pcs) ; DONE
-Barut (8pcs) ; NEED MORE
-Bedung zap-on ; KIV


*Mom's*
-Batik/skirt & Loose Shirt ; NEED MORE
-Socks ; NEED MORE
-Nursing Bra (6prs) ; DONE
-Nursing Dress (front button shirt je) ; NEED MORE
-Bengkung ; NEED 1 MORE
-Disposable Panties ; DONE
-Set Bersalin Shaklee ; NOT YET
-Maternity Pad ; DONE
-Menstrual maxi pad ; NOT YET
-Tungku ; DONE
-Herba mandian ; Ask pakcik @IBS,UPM for dedaun [Mom]
-Kapur & Limau nipis ; NOT YET
-Param, Pilis & Bedak Sejuk ; Beli from bidan kg/makcik kat gambang kalau die blk sini [Mom]
-Kain balut ubat @ perut ; NOT YET
-Blood Circulation socks ; DONE


*Bathing & Grooming*
-Toiletries (Top to Toe J&J) ; DONE
-Baby Cloth Detergent ; DONE
-Bath Tub (Billion PKNS Bangi) ; NOT YET
-Bath Seat for Mom ; DONE
-Bath Towels 2pcs ; DONE
-Hooded Towels 2pcs ; DONE
-Handkerchief ; NEED MORE
-Minyak Yuyi ; DONE
-Minyak Telon : DONE (Mak babby yg selalu pakai skang nih =p)
-Grooming Set (Nail Clipper only) ; DONE
-Nappy Rash Cream (Pureen) ; DONE
-Vaseline ; NEED A NEW ONE
-Baby Oil : DONE
-Cotton Bud (Fiffy); DONE
-Cotton Ball ; DONE
-Nasal Aspirator ; NOT YET
-Bakul baby care ; DONE
-(Baby bath frame)Bath Supporter ; DONE

(No bedak baby : mom)


*Travel*
-Stroller (LATER) ; Suka gile Quinny Senz Lagoon yg 4 wheel tuh!!
-Baby Carrier (Baby Bjorn classic - nak original spirit sbnarnye) ; DONE

*etc*
-Baby clothes hanger ; DONE


Aaa....banyak jugak yg not yet ek =P

Xpe, ade org baru stat beli on 7mths pregnancy. Kire dah ok la nih.
Tambah sikit2 lagi.

Selalu org beli stroller dulu baru carrier kan? tapi ni prep nak bw naik flight nnt. Leceh la kalau nak tolak2 stroller bagai kalau sensorang kang.Tp kalau baby dah besar memang perlu la.And taktau kenapa sangat xsuka baby sling tuh..nampak xkemas je tgk org pakai.Huhu~

Saturday, September 10, 2011

(48) Sogo Warehouse Sales

8-11 Sept at 7F Sogo.

Kompem kalau pergi on weekend sesak gila!
Pergi Khamis haritu pun dah ramai gak org.
Memula malas nk menjelajah tp gagahkan jua sbb nak brg murah.So naikla KLIA Transit+LRT dgn adik. Anggapla ianya exercise berjalan. Sebaek kaki xbengkak.

Pergi pun kejap je, sampai Sogo pukul 12,habis shopping kul 3 & bertolak balik pukul 4 (dah siap lunch dgn solat sume).

Sampai terus ke GF punye sales area. Terus belek Pureen area, beli 3 helai.
Long Sleeve Set M (RM10.90) & S size (RM9).Sleeveless Set S size (RM9).

Terus naik 7F.
Pergi BumbleBee area tepi escalator dpt:
(1) 2set of socks 0-9mths = RM15/6pairs each (NP RM36.90 each)
(2) Mitten, Booties & Hat set = RM8.90 (NP RM17.90)



Masuk dlm Hall terus naik atas pentas gali baju baby dpt:
(1)Tenderly Newborn Set RM10
(2)Looney Tunes Newborn Set RM10
(3)Disney Newborn Set RM10
(4)Baby Kiko 0-3mths Set RM10
Semua set ni NP around RM22~24.Berbaloi!Sbb kain2 baju brand ni sume lembut2~~geram okeh!Hajat nak menggali lagi terpaksa la dilupakan sbb dah xlarat. Cukupla jgn tamak sgt. Orgnye pun ramai,baju2 pun kena cari psgn die & pilih2 yg xkotor.Puas hati lah kan.




Newborn size 3 ni jela cukup.Kang bebanyak kang xsempat pakai baby dah besar kang.

Mamy Poko Newborn RM31.50/52.Murah kan? Grab skali, boleh beli 2packs tp xlarat la nak bawak naik LRT.Nak bagi adik bawak semua brg kesian lak.Nak kena beli Petpet pulak utk pakai kat umah.Mamy Poko ni pakai utk keluar kemana2 la nanti ye.

So, most of baby punye barang utk dlm pantang ni dah banyak juga beli,tinggal sket2.
Barang mommy je byk xbeli lagi.

Lepas2 ni nak kena pergi Giant Seri Kembangan blkg ni beli drawer plastik isi barang2 baby.


(pic from google)

Dah survey dah..around RM60.Kat Carrefour Alamanda yg ade pun dlm die warna hitam.Tak berkenan lah.

Owh, baru start makan Neurogain PB since HB dah stabil nih.


Boleh refer info kat sini

Beli kat Klinik Annur Presint Diplomatok RM60. NP kat farmasi luar RM64.
Klinik Annur ni memang pergi sini je kalau nak scan or ade problem. Doktor Maria sgt best =).

(47) Raya & 26 weeks checkup


Biskut Nestum Sedap, recipe from blog ejamaria(sile google sendiri la).Memang sedap!

SELAMAT HARI RAYA!~~
Raya sempoi2, hari pertama g solat raya kat masjid presint11 je takut xdan nak berkejar ke masjid besi.Last year kiterg solat kat masjid besi,sbb dah terlmbt bersiap pagi raya tu.Raya 2nd day balik banting g kubur arwah abah & umah 2-3sedara yg ade-lelain sume blk kampung juga.

Kalini mak dah sensiap balik kampung masa puasa sbb nanti xberani nk bawak mak buyong travel jejauh.So raya putrajaya je la.

Raya tiada husband di sisi lagi, dgn pregnant anak sulung lg sensitif! Raya pertama ok je lagi biasa2.Bila en. suami call malam ke-2 raye baru nak nangis =(. Sedih wo! Sesape yg pregnant (lagi2 ANAK SULUNG) nanti kalau sanggup cuba suruh laki tu tinggalkan anda sepanjang pregnant baru boleh komen ape ku rasa. Dah macam laki kerja askar yg kena hantar kat bosnia lak rasanye =P.

Alhamdulillah ade mak, memang terjaga gile skang nih.
Ape keje pun xbuat-serius ape pun xbuat. Sket2 jela kengkadang. Sbb adik cuti sem 3bulan.Hehe..tp die dah masuk uni balik next week.
Hikmah la kot..

---------------------------

Checkup pada hari ke-7 raya.
Checkup paling lama dlm sejarah hidup kot.
Nyesal g awal2, sah2 lepas ni memang akan pegi kul1130 jugak.
xkire!

Sampai kul9,
Urine test = normal
HB test = 12.1 (turun sket from previous checkup-sbb puasa kot)

Masa nak tunggu jumpe nurse dlm bilik tu yg xtahan tu. Lama sangat! Dalam kul1045 baru boleh masuk. Kat luar tu siap dgn budak nangis la, dgn budak dgr ringtone handphone mak die "aduhai~cik ani janda~" ulang2 sampai panas kepala ni dgr huhu.

Nurse pun as usual manis je muka, kenala bg salam senyum2 sket masa masuk tu kalau nak layanan yg best.
Berat = 62.7kg
(from now on berat mmg akan naik 0.5kg/week, kire terlebih 0.4kg la nih.Berat rendang dgn kuah kacang mak =P)
Baby's heartbeat = 145/min
Susah nak cari heartbeat die nih, nurse letak bebtul kat pusat br dgr.Tu pun jenuh nurse tekan sampai si baby marah hehe.Posisi die dah tukar tu yg susah kot.

Sekali lagi nurse teruja dgn ke-maintain-an HB yg dulu cuma 8 skang lonjak menten 12. Siap tanye pati delima beli katne, macamana aturan makan blabla.

Alhamdulillah.Semua sihat.

Baby pun skang ni semakin galak menendang & menggeletek.
Dah kuat terasa. Sampai kena bangun dr duduk kalau die strech-kan badan die.