My Bump =D

pregnancy week by week

Sunday, December 12, 2010

(26) Rendang Ayam resepi Mak ^^

Waaah~~
Rindu kat rumah Malaysia & family.

Buat lebih sikit utk lunch & dinner.
Weekend...mestila nak spend lebih masa dating2 dgn husband kan?
hehe

Rendang Ayam Mak:
1 ekor Ayam
3 ulas bawang putih*
3 biji bawang besar atau 15 biji bawang kecil (guna bawang besar)*
serbuk kunyit atau 1 inchi kunyit hidup*
1 inchi halia*
2 batang serai (diketuk)
1 sb kerisik (xbubuh)
santan pekat
cili api atau cili kering (guna cili api)*
1/2 inchi lengkuas (xde stok, so xbubuh)*
garam
gula

*Blend bahan2 ni

(1) Dalam periuk/kuali yg besar, campurkan bahan kisar, ayam, dan serai. Gaul dan biarkan hingga air yg keluar dari ayam hampir kering.
(2) Masukkan santan, masak hingga santan hampir kering dgn api yg kecil~sederhana.
(3) Masukkan garam, gula dan kerisik.

Right after santan dimasukkan.


Selepas seketika, warna kuning bertambah pekat.



Kalau perasan warna rendang ni warna kuning sebab pakai cili api.
Mak kata kalau nak rendang warna gelap yg macam selalu org buat tu, gunala cili kering yg dah dikisar ye ;).

Aaaa...sedap gile makan rendang nih!

No comments:

Post a Comment