My Bump =D

pregnancy week by week

Friday, December 17, 2010

(30) Salmon Cheese Fry + Nasi Carrot + Sauted Enoki

Resipi asal daripada Ringo@myresipi,
refer here for the recipe
kalau xsilap...Ringo ni nickname utk Kak Hana @ Kanazawa(sbb mcm pernah terbaca kat blog Mat Gebu, hehe)

Ketung ketang duk mengetuk salmon ni petang2 ^^;
xde rolling pin, so pakai belakang sudu je

Mengembung bila dah digoreng
チーズの香りもたまらない~hihi


4 salmon cheese fry


Lebihan meatballs itu hari tambah cheese kat dalam and gorengkan sekali,
actually ade 3 biji tapi dah tinggal 2 sebab dah telan satu (tak tahan bau wangi cheese dowh!haha)
husband janji nak balik awal tp kena stayback pulak kena buat troubleshooting
maka sang isteri yg xtahan sabar ni dah ngap sebijik! ^^v


Makan dengan nasi carrot, sauted enoki mushroom & vege soup.Sedap!
Husband tanye "salmon ade bape banyak lagi?"
Sbb nak menambah nasi...hehe
TQ dear tolong makan banyak2 lauk I masak


Nasi (gaul) Carrot :
Nasi
Carrot (cubed)
Butter or Minyak Sapi

(1) Nasi yang 15mins lagi nak masak dalam rice cooker tu masukkan carrot yg dah dipotong kiub - gaul rata.
(2) Gaulkan juga 2-3 sudu butter/minyak sapi utk bagi nasi tu wangi dan rasa lebih lemak.

Nasi gaul butter ni biasa nampak Afzan (housemate Kawana303) buat masa study kat Nagoya dulu.Memang wangi and naik selera nak makan.

Gaul minyak sapi pulak memang encik husband punya fav. Dia ni tak boleh makan makanan panas2 (minuman pun same - lidah kucing hehe). Tapi kalau jumpa nasi gaul dgn minyak sapi memang 'jalan' jeee, panas pun xboleh tunggu だって。

Mak pulak kata kalau budak2 xselera makan atau kurus memang elok makan nasi gaul butter. So sape2 nak jaga badan jangan buat selalu hehe

Sauted Enoki Mushroom (bhn ikut suka):
Enoki Mushroom
Garlic (minched)
Butter / EVOO (Extra Virgin Olive Oil)
Salt & Pepper

(1) Cairkan butter or EVOO.
(2) Masukkan minched garlic sampai naik bau.
(3) Tambahkan garam & pepper.
(4) Masukkan enoki mushroom.

Vege soup tu campak2 je.Lepas tu tambah thyme bagi bau wangi sket.

SIAP!~

4 comments:

  1. simple..tapi nampak sedap...tapi takde yang pedas pon... :p

    ReplyDelete
  2. agak spicy gakla bib salmon tu sebab in between cheese tu letak lebih freshly ground pepper.

    NYUM! =D

    ReplyDelete
  3. woohh..ok gak la tu.. :D sane salmon ni murah ke per? salmon yang pernah aku makan kat sini semua kat atas sushi jek..hahahaa..

    ReplyDelete
  4. erm...murah tu xdela murah sgt tp sebab kiterg g ueno.

    Ueno tu ade pasar ikan, kalu g kul630~7ptg gitu bolela dpt ikan murah2 die lelong.RM30+ cukup stok salmon makan sebulan.

    Tiap 3hari makan salmon haha

    ReplyDelete